Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne – Cornelia Funke *** Zachowaj tylko te wspomnienia, które dają ci radość – Jane Austen *** Ślady, które ludzie pozostawiają po sobie, zbyt często są bliznami – John Green *** Jakiekolwiek byłoby źródło mej głupoty, jeszcze się nie wyczerpało – Kurt Vonnegut *** Ale zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, co ośmiela się powiedzieć, że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią – Albert Camus

+48 662 484 955 

| Drukuj |

Metamorfoza

 

Jako restauracja silnie odwołujemy się do natury. Ludzie jak i my sami utożsamiamy się z wizerunkiem lasu, łąki czy morza. Naszą kuchnię opieramy na sezonowości, a dużo produktów do naszego menu zbieramy sami.

Uciekamy się do tradycji, ale także historii przy pracy nad naszymi daniami. Szukamy dawnych technik, produktów i smaków, które kiedyś dawni ludzie znali, a teraz odchodzą w zapomnienie.

Również, jesteśmy restauracją w Gdańsku, na Pomorzu, co też silnie oddziaływuje na nasze menu. Jako miasto nadbałtyckie, byliśmy zdani na wpływ wielu kultur, co także tłumaczy wiele z naszych działań i inspiracji. Nadto śledzimy trendy i widzimy intrygującą złożoność w prostocie kuchni nordyckiej. Ich surowe wykorzystanie produktów w czystej formie.

 

Zrezygnowaliśmy z opcji à la carte. Od 9 września 2014r. dostępne u nas są jedynie Menu Degustacyjne w opcji 1, 3, 5, 7 i 9-setów.

Dzięki temu, będziemy mogli często zmieniać naszą kartę, dostosowując się do sezonowości i dostępności produktów od naszych lokalnych i polskich dostawców. Ponadto sami często wychodząc w teren, skłaniając się ku filozofii tzw. "kilometra 0", będziemy mogli poddać nasze nowe menu spontanicznym zmianom.

 

Menu degustacyjne

DORSZ ( Gadus morhua callarias )
beza suszona z węglem / kiełbasa wołowo-wieprzowa / lejkowce

ZIEMNIAK ( Solanum tuberosum L.)
ziemniaczane puree / sianko z ziemniaka / pieczony ziemniak / boczek

PIEROGI
 ser z produkcji miodu z maślanki / chips ze świńskiej skóry / smalec

KACZKA ( Cairina moschata )
szpik / biała czekolada / gruszki / żółtko

POLĘDWICA WOŁOWA ( Bos taurus )
schab / karkówka / golonka / skóra / boczek / sorbet z ćwikły 

POLIK CIELĘCY ( Bos taurus Simental )
kalafior  / olej rzepakowy / jarmuż / węgorz


ŻUBR 
( Bison bonasus bonasus )
udziec / lody jogurrtowe / czarny czosnek / oliwa z trawy żubrowej / pietruszka

KAKAO  ( Theobroma cacao )
suszona beza / ziarna kakaowca / jarzębina

CYTRYNA ( Citrus limon Burman )
krem cytrynowy / puree z albedo / żel / piana / sorbet
  

3 set – 90 PLN
5 set – 150 PLN
7 set – 210 PLN
9 set – 270 PLN

 

Adresy:
Szeroka 22/23
80-835 Gdańsk
pomorskie
Kontakt:
Telefon: 58 320 30 30
Telefon : 600 381 900
Email: .
Dni Pracy:
  • Wtorek
  • Środa
  • Czwartek
  • Piątek
  • Sobota
  • Niedziela

Słowa Kluczowe: restauracja, restauracje, metamorfoza
Znajduje się w: Restauracje

Drogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosujemy pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.

  Akceptuję polityke cookies.