Description
Dlaczego warto?
Maca pochodząca z tradycyjnych regionów – Peru, certyfikowana produkcja ekologicznaWyprodukowana bez użycia środków ochrony roślin. Produkty BIO wolne są od modyfikacji genetycznych, zabronione są jakiekolwiek surowce GMOZwiększa szanse na rozwój dla nieskażonych chemią, oddalonych od dużych ośrodków przemysłowych biedniejszych regionów świata.Peruwiańska Maca BIO atestowana jest przez europejskie firmy certyfikujące co zapewnia pełną kontrolę produkcji oraz magazynowania. Korzenie pieprzycy peruwiańskiej (Maca) po zbiorach są myte, a następnie suszone w tradycyjny sposób. Proszkowanie odbywa się w wyspecjalizowanych lokalnych zakładach co wspiera lokalne społeczności.Podczas produkcji nie stosuje się syntetycznych nawozów lub innych związków sztucznie zwiększających biomasę.Szerokie, dobroczynne spektrum działania na organizm. Sproszkowana forma jest łatwą postacią stosowania, posiada najwięcej zastosowań i ułatwia przechowywanie, a także zapewnia lepszą wchłanialność substancji bioaktywnych.Bardziej ekonomiczny wybór niż kapsułki i nie zawiera wypełniaczyŚwietny dodatek do soków, napojów i posiłków
Maca (Lepidium meyenii)
Roślina zwana Macą lub żeń-szeniem peruwiańskim, należy do rodziny kapustowanych (Brassicaceae). Rośnie w trudnym terenie, wysoko w górach Andach, gdzie nie oszczędza jej silny wiatr, intensywne słońce i mróz. Dzięki temu wykształciła wiele mechanizmów, aby przetrwać. Jej kwiaty są drobne i białe. Korzeń, który jest surowcem zielarskim, dojrzewa do zbioru przez niecały rok, jest koloru żółto-białego o średnicy około 8 cm. Maca jest tradycyjną rośliną spożywaną przez Inków, którzy zaczęli uprawiać ją około 2000 lat temu. Jej odmiany znaleziono na stanowiskach archeologicznych datowanych na 1600 r. p.n.e. Maca jest bardzo ceniona przez mieszkańców tych rejonów, ponieważ jest jednym z głównych produktów przez nich spożywanych. Ze względu na trudne środowisko, niewiele roślin jest w stanie tam rosnąć. Stosowana była zarówno w celach żywieniowych jak i leczniczych. Korzenie spożywane są pieczone, prażone, suszone np. gotowane lub wykorzystywane do budyniów i dżemów.
Maca ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Obfituje w węglowodany, białka i aminokwasy (arginina, histydyna, seryna, lizyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy i inne), błonnik, tłuszcze (kwasy tłuszczowe –linolenowy, palmitynowy, oleinowy), składniki mineralne (wapń, potas, żelazo, jod), alkaloidy, sterole, glukozynolaty, benzyloamidy, garbniki, saponiny, flawonoidy, fitosterole i witaminy, a także inne substancje (np. izotiocyjanianem p-metoksybenzylu, który to potencjalnie może wykazywać działanie afrodyzjaku).
Właściwości i działanie
Tradycyjnie maca używana jest w celu zwiększenia sił witalnych organizmu. Składniki maca zwiększają ukrwienie narządów płciowych, co przekłada się na wzrost naturalnej aktywności seksualnej. Jednymi z ważnych składników maca jest arginina oraz histadyna. Aminokwasy te pełnią ważne funkcje w organizmie, wśród których wymienić można: immunostymulacja, wsparcie spermatogenezy, synteza kreatyny czy synteza tlenku azotu. Arginina jest często stosowana w produktach o działaniu zwiększającym libido, jednak brak jest dostatecznych badań na ten temat. Ponadto korzeń maca dodaje energii, przeciwdziała zmęczeniu, wspiera wydajność i wytrzymałość organizmu. Maca polecana jest osobom aktywnym i pracującym umysłowo. Znajduje zastosowanie w stanach osłabienia organizmu, wycieńczenia i rekonwalescencji. Jako naturalne źródło składników odżywczych (aminokwasy, minerały itp.). Synergia tak wielu aminokwasów, witamin i minerałów w ich stanach naturalnych może zwiększyć asymilację, absorpcję i wykorzystanie ich w organizmie.
Sposób stosowania
Stosuje się 1 łyżkę proszku z korzenia maca. Można zmieszać z wodą (150 ml – ¾ szklanki), sokiem, jogurtem lub koktajlami, dobrze się rozpuszcza. Dodawać również do posiłków. Maca ma dobry, lekko pikantno-słodki smak i aromat.
Przykładowy przepis na koktajl:
1l mlekapół łyżeczki cynamonułyźka proszku maca1 duży banan6/8 migdałówłyżka masła orzechowego
Przeciwwskazania: Brak doniesień. Duże ilości mogą powodować gazy jelitowe.Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) korzeń maca wykazuje działania:
Dodaje energii, wspiera wydajność fizyczną i umysłową, pomaga utrzymać optymalną wytrzymałość i witalnośćPomaga w zachowaniu naturalnej aktywnosci seksualnej i energiiDziała na układ hormonalny – źródło fitoestrogenu, wspiera zdrowie kości podczas menopauzyMa korzystny wpływ pobudzający płodnośćWpływa na życie seksualne – Pobudza pożądanie seksualne, afrodyzjak
Skład: 100% sproszkowany korzeń BIO MACA
Kraj pochodzenia: Peru
jakie zioła pić w ciąży, coffee pot, ciasteczka owsiane bez masła, gold pln, ale po rosyjsku, kawiarka francuska, ania starmach kruche ciasteczka, rwanda mapa afryki, chun, la mania filiżanki, zielona herbata na co pomaga, ile to jest 100 kcal, maria ludwika, kapsułki do kawy delta, ile kalorii ma sok z pomarańczy
yyyyy