Herbanordpol Pokrzywa Zwyczajna, Korzeń Pokrzywy Krojony, Urtica Dioica 500g

27.90

Description

Dlaczego warto?

– krój idealny do tworzenia odwarów

– bogatszy w drogocenne substancje niż ziele czy liście

– suszony w suszarniach gazowych bez dostępu dymu

– kraj pochodzenia: Polska

– składnik wielu herbatek ziołowych typu „detox” , polecana w kuracjach rewitalizująch ciało

– bogate źródło związków mineralnych

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna, nazywana również pokrzywą parzącą jest pospolitą byliną należącą do rodziny pokrzywowatych (Urticaeae). W Polsce jest często spotykana jako chwast na glebach wilgotnych, przydrożach oraz ogrodach. Pokrzywa zwyczajna jest rośliną dwupienną, o czterokanciastej łodydze, dorasta do 1,5m wysokości. Liście ogonkowe, ciemnozielone, grubo piłkowane na krawędzi, przy których znajdują się wąskie przylistki. Cechą charakterystyczna są parzące włoski szczecinowate okrywające zarówno łodygę jak i liście. Kwiaty niepozorne, zebrane w wierzchotkowate kwiatostany w kątach liści. Korzeń pokrzywy (Urticae radix) jest cennym surowcem zielarskim stosowanym w wielu kuracjach.

Związki czynne

Korzenie pokrzywy zwyczajnej znane są z wysokiej zawartości witamin, wśród których na szczególną uwagę zasługuje wit. C, K, B2, B5. Są również bogate w związki mineralne: żelazo, miedź, mangan, cynk, wapń., magnez. Liście zawierają barwniki roślinne takie jak: chlorofil, ksantofil, karoten oraz flawonoidy (kemferol, kwercetyna, rutyna, izoramnetyna) i garbniki. Znaleźć można także kwasy organiczne o wysokiej aktywności biologicznej. Włoski parzące pokrzywy zawierają: kwas mrówkowy, histaminę, serotoninę, acetylocholinę i leukotrieny. Cała roślina zwiera wysoką zawartość włókna, dzięki czemu była wykorzystywana do wyrobu tkanin.

Skład: 100% korzeń Pokrzywy

Kraj pochodzenia: Polska

jakie przyprawy do pizzy, patelnia dwustronna do omletów, sosu, kolor herbaty, do kebaba, weasel coffee, syrop z agawy do czego, bialetti tuttocrema

yyyyy

+0