Description
Herbata matcha – napój o wyjątkowej historii
Jednym z japońskich specjałów znanym na całym świecie jest herbata matcha. To rodzaj zielonej herbaty, pozyskiwany z najdelikatniejszych liści. Krzewy herbaciane, z których powstaje, na dwa tygodnie przed zbiorem są otulane specjalnymi matami, które zacieniają je przed słońcem – listki nabierają wówczas nieco więcej słodyczy.
Herbata matcha najpierw stosowana była przez buddyjskich mnichów, a kiedy trafiła do Japonii w XII wieku, używana była wyłącznie do celów ceremonialnych na cesarskim dworze. Do dziś najlepsze jej zbiory pija się w uroczystych momentach, a rytuał jej parzenia i picia to przekazywana z pokolenia na pokolenie sztuka.
Matcha – herbata pełna zdrowia?
Zielona herbata matcha zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, rosnąca w słońcu sencha. Dzięki nim pomaga w profilaktyce nowotworowej, pozwala dłużej zachować młody wygląd i sprawność.
Herbata matcha wspomaga również odchudzanie i pozwala głęboko się zrelaksować. Zawarte w niej substancje wzmacniają również nasz układ odpornościowy. To jedna z najzdrowszych herbat na świecie.
Zielona herbata matcha – smaczny sposób nie tylko na napój
Ceniona na Dalekim Wschodzie herbata, w postaci drobnego proszku powstałego po zmieleniu liści, ma smak, w którym charakterystyczna gorycz łączy się z wyraźnie słodkimi nutami. Herbata matcha tworzy gęsty napój, który najlepiej pić bez dodatków, przegryzając słodkim ciasteczkiem.
Jest też dodatkiem do wielu japońskich potraw – makaronów, deserów, słodyczy. W domu możemy przygotować np. lody lub ciastka z zieloną herbatą matcha, która nada smakołykom orzeźwiający smak i ciekawy kolor.
Jak przygotować herbatę matcha?
Oczywiście nie każdy ma w domu tradycyjne czarki do herbaty, w jakich podawana jest matcha. Herbata ta jednak, z racji swojej pudrowej postaci, wymaga na pewno przyrządu do mieszania – najlepiej zaopatrzyć się w specjalną bambusową miotełkę.
Wybraną ilość proszku – zacząć należy od mniejszych porcji, jako że zielona herbata matcha ma dość intensywny smak – należy zalać wodą o temperaturze ok. 70-80°C, a następnie mieszać miotełką, aż napój będzie miał jednolitą konsystencję.
ziola na zoladek, kebab z jagnięciny, filtry do aeropressu, rooibos herbata czerwona, justyna sosna w ciąży, hibiskus suszony gdzie kupić, kasza jaglana z czego jest, drożdże bezglutenowe, olej moringa do picia, coffee song, ile ml ma mala lyzeczka, herbaty pakowane pojedynczo, miętą, yerba napój krzyżówka, skrzyp olbrzymi, hehe, jak zaparzyć yerba mate, angielska herbata z mlekiem