Description
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) zwana cudownym, chrzanowym drzewem jest rośliną wywodzącą się z rejonów Indii oraz Pakistanu. Pierwsze informacje pochodzą od ludów ajurwedyjskich sprzed 2500 lat. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin oraz związków bioaktywnych jej uprawy pojawiają się w krajach Afryki, Ameryki Południowej, na Hawajach oraz Australii. Na „Czarnym lądzie” fundacje charytatywne propagują uprawy tej rośliny bo produkty z drzewa chrzanowego to przestępne źródło aminokwasów egzogennych, witamin i przede wszystkim żelaza. Roślina charakteryzuje się szybkim wzrostem oraz wysoką produkcją biomasy. Liście Moringa po zbiorze są myte, suszone w zacienionych miejscach metodą tradycyjną. Produkty finalne (proszki, oleje, wyciągi) często produkowane są już w wyspecjalizowanych zakładach przetwórczych w Europie lub Stanach Zjednoczonych.
Dlaczego warto?
100% produkcja ekologicznakrojone liście Moringa to idealny dodatek do naparówwyprodukowana bez środków ochrony roślinznacznie smaczniejsza niż młody jęczmień
Sproszkowane (mielone) liście można wykorzystać jako dodatek do smoothies, koktajli, zup, jogurtów. Mogą być idealnym zamiennikiem rzeżuchy, szpinaku. Liście krojone idealnie nadają się do przygotowywania naparów, dobrze komponują się z Dziką Różą, lub Owocami Bzu Czarnego. Napar ma lekko słodkawy i przyjemny posmak. Badania przeprowadzone przez Brunschwick Laboratories dowiodły, że proszek z liści Moringa ma wysoki wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – pojemności antyoksydacyjnej, znacznie przewyższający potencjał owoców goji, zielonej herbary czy czerwonego wina. Według danych literaturowych oraz serwisu nutraingriedents liście Moringa zawierają wysoką ilość żelaza (28mg/100g), potasu (1,3mg/100g), wapnia (2 gramy/100gram suszu) oraz witaminy A,D,C,K. Produkty z Moringi można spotkać także w formie kapsułek, tabletek lub jako dodatek do kremów i maści. Olej zawarty w tej roślinie to w 70 procentach kwas oleinowy co stawia go na równi z oliwą z oliwek.
Dlaczego BIO?
Certyfikowana produkcja ekologicznaWyprodukowana bez użycia środków ochrony roślinZwiększa szanse na rozwój dla nieskażonych chemią, oddalonych od dużych ośrodków przemysłowych biedniejszych regionów świataEgipska Moringa BIO atestowana jest przez europejskie firmy certyfikujące co zapewnia pełną kontrolę produkcji oraz magazynowaniaProdukty BIO wolne są od modyfikacji genetycznych, zabronione są jakiekolwiek surowce GMO.Liście Moringa po zbiorach są myte, a następnie suszone w tradycyjny sposóbPodczas produkcji nie stosuje się syntetycznych nawozów lub innych związków sztucznie zwiększających biomasę
BIO MORINGA Oleifera LIŚĆ KROJONY 500G Certyfikat
Produkcja w Polsce:
Proszkowanie liści odbywa się certyfikowanym przez AgroBioTest zakładzie zielarskim – HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o. na niemieckich, wysokowydajnych młynach Hosokawa-Alpine. Umożliwia to uzyskanie w niskiej temperaturze zmikronizowanego proszku, świetnie rozpuszczającego się w wodzie lub innych napojach. Podczas produkcji nie dochodzi do szokowego wzrostu temperatury i nie degraduje substancji bioaktywnych.
Stosowanie:
Łyżka mikronizowanej Moringi dodać do wody lub napojów, 2-3 dziennie.
Krojone liście można zaparzać lub dodawać do sałatek. Napar z liści Moringa ma łagodny, lekko słodki smak.
Skład: 100% suszony liść Bio Moringi, certyfikat Acert
Kraj pochodzenia surowca: Egipt
Kraj produkcji (mikronizacji): Polska
Certyfikat: Acert, Agrobiotest
uprawa ryżu, przyprawy do śledzi, kawa z kubkiem, elegancka filiżanka, co pić żeby schudnąć, herbata miętowa na noc, allegra opinie, chlebek bananowy z 2 bananów, gdzie wyrzucać kubki po kawie, ile kofeiny w filiżance kawy, mieta na co, sklep zielarski piotrków tryb
yyyyy