Description
Dlaczego warto:
Od wieków używana jako łagodny środek uspokajający i relaksujący o pięknym cytrynowym zapachu. Jest często stosowana na kłopoty z zasypianiem. Grecka melisa słynie z głębokiego aromatu, przyjemnego smaku i idealnie nadaje by odczuć odprężenie i wytchnienie od codziennych zajęć i stresów.Nasza melisa jest certyfikowanym produktem BIO, opatrzona unijnym znakiem rolnictwa ekologicznego. Zlecone przez producenta analizy w firmie Eurofins potwierdzają, iż produkt jest wolny od środków ochrony roślin. Nasza melisa to 100% natury.Surowiec był suszony w zacienionych i przewiewnych pomieszczeniach, co zapobiega utracie cennych olejków eterycznych. Sprzedawane przez nas liście melisy pokrojone są tak, aby idealnie nadawać się do herbatek i naparów. Krój (3-4mm) nie jest zbyt gruby, a więc łatwo się zmieści w sitku lub zaparzaczu.Nasza melisa jest dokładnie oczyszczona, bez piasku i gorzkich łodyżek, nie zawiera żadnych dodatków, wzmacniaczy smaku ani substancji konserwujących. Melisa kupowana jest bezpośrednio od wyspecjalizowanego i doświadczonego plantatora ze środkowej Grecji.Kupując nasz produkt możesz łatwo wizualnie ocenić jego jakość (herbatki typu FIX pozwalają ukryć surowiec gorszej jakości). Porównaj nasz produkt z marketowym, gwarantujemy 100% satysfakcji lub zwrot pieniędzy
Najlepszym wyborem jest kupno surowców zielarskich z terenów wolnych od przemysłu, oddalonych od wielkich miast i pochodzącego z upraw ekologicznych. Tak jak w przypadku innych ziół uprawianych i przetwarzanych wg zasad certyfikowanego rolnictwa ekologicznego, zakazane jest tu m.in. stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, co gwarantuje konsumentowi otrzymanie w 100% naturalnego i zdrowego produktu.
Melisa lekarska, ang. lemon balm (Melissa officinalis)
Melisa jest powszechnie znaną i popularną rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje pod innymi nazwami: pszczelnik, rojownik lub cytrynowe ziele. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a dziś uprawiana jest na całym świecie. Do Polski sprowadzona została przez zakonników, którzy uprawiali ją w ogrodach przyklasztornych i przyaptecznych. Zaaklimatyzowała się tu dobrze, jednak uprawiając ją należy uważać na przymrozki, które mogą bardzo jej zaszkodzić. Jest rośliną ciepłolubną, preferującą nasłonecznione stanowiska, bez wiatru, z żyzną ziemią. W takich warunkach może wydawać bogate w składniki surowce zielarskie, to jest jej liście i ziele. Aby nie umniejszać tych zalet, należy zebrać ją we właściwym czasie (gdy jest największa koncentracja olejku – sierpień/wrzesień), we właściwy sposób i odpowiednio wysuszyć w temperaturze do 35°C w zacienionym miejscu. Dobrej jakości surowiec jest jasnozielony i ma cytrynowy zapach. Środowisko ma duży wpływ na zawartość olejku, a więc melisa pochodząca z Grecji – jej naturalnego siedliska – może wykazywać lepsze właściwości niż melisa z polskich terenów. Wskazują na to badania jakości melisy pochodzącej z rejonów cieplejszych (Rumunia) i chłodniejszych (Niemcy), gdzie wyższą zawartość olejku stwierdzono w melisie rumuńskiej.
Stosowanie
Liście melisy zaparza się zalewając 1 łyżkę (5g) suszu 1 szklanką (250 ml) wrzątku. Korzystnie jest odczekać 10 minut i wypić. Smak jest lekko gorzkawy i orzeźwiający z cytrynowym aromatem. Po ostudzeniu można napar posłodzić miodem. Optymalnie jest popijać napar na 2-3 godziny przed planowanym zaśnięciem lub w chwilach podenerwowania.
Herbatki ziołowe na bazie melisy są odpowiedzią na stres, który jest obecny we wszystkich aspektach naszego życia. Tempo życia, ogromna ilość komunikatów, godzenie wielu ról życiowych może powodować nadmierne napięcie nerwowe i kłopoty ze snem. BIO Melisa koi zmysły delikatnością i świeżością naparu, przynosi relaks i wyciszenie.
Skład: 100% suszony liść Bio Melisy
Kraj pochodzenia: Grecja
sklep lyson, semolina cena, jak zaparzyć yerbę, madagaskar bezpieczeństwo, pierogi ruskie przepis na 100 sztuk, zlote mleko przepis, earl grey herbata, parzenie kapusty w mikrofali, objawy odstawienia amfetaminy, guarana gdzie kupić, 500 plus 700 plus, jak zrobić kawę z mlekiem, makaron z oliwkami i suszonymi pomidorami, leasing ekspresu do kawy