Do czego służą i gdzie mają zastosowanie kotleciarki

Do czego służą i gdzie mają zastosowanie kotleciarki?

Przygotowanie tradycyjnego schabowego nie przysparza zazwyczaj kłopotu. Podstawą udanego schaboszczaka jest dokładne rozbicie porcji mięsa. W restauracjach, sklepach mięsnych, marketach, ale także firmach świadczących usługi cateringowe coraz częściej na wyposażeniu spotyka się kotleciarki. Co to za rodzaj urządzenia gastronomicznego? Co sprawdzić przed zakupem właściwego modelu maszyny do zmiękczania i nacinania masy włóknistej mięsa?

Dlaczego warto zakupić kotleciarki — maszyny do rozbijania mięsa?

Kotleciarki to urządzenia służące do przygotowywania mięsa na kotlety, steki bądź sznycle. Dzięki odpowiedniemu układowi noży i rolek porcje jedzenia zostają delikatnie ponacinane i idealnie rozbite, przez co praktycznie bez zbędnej zwłoki można przejść do smażenia i grillowania. Co ważne przygotowanie schabowego odbywa się w ciszy, bez konieczności stosowania tradycyjnego głośnego i nieekonomicznego tłuczka.

Główną częścią kotleciarek są specjalnie wyprofilowane nożyki umieszczone na specjalnej głowicy obrotowej, które dbają o dokładne rozbicie porcji czy to schabu, czy karkówki.

Elektryczne kotleciarki do mięsa — czym kierować się przy zakupie?

Poszczególne modele kotleciarek do mięsa różnić się będą między sobą mocą roboczą, rodzajem napędu, ale także wielkością otworu wsadowego i wydajnością. Dobrze jest zastanowić się nad każdym z nich, gdyż od tego ile w ciągu godziny jest się w stanie przygotować bitek, kotletów danej wielkości zależeć może powodzenie prowadzonego przez nas biznesu.

Kotleciarki to niezastąpione urządzenie w lokalach gastronomicznych i sklepach mięsnych, dzięki którym za każdym razem przygotujemy schabowego o niepowtarzalnym smaku, idealnie kruchego, rozpływającego się w ustach. W odróżnieniu od tradycyjnego tłuczka, przygotowana nimi karkówka, czy schabowy zachowa swą soczystość, ze względu na fakt, iż włókna mięsne nie zostają w nich rozbite, a delikatnie ponacinane.

+0