Koktajle kawowe — jak przygotować idealny deser kawowy?

Kawa wykorzystywana jest na wiele sposobów. Poza napojem pobudzającym w formie dającego energii espresso możliwe jest sporządzanie z nich przepysznych napojów z dodatkiem mleka czy też koktajli, które w składzie znajdzie się napar kofeinowy. Zobaczmy jakie koktajle warto spróbować, jako alternatywę do filiżanki kawy?

Egzotyczny koktajl mleczny z pomarańczą

Szukając alternatywy, a raczej dodatkowego sposobu na zaaplikowanie sobie porcji kofeiny, która pobudzi do działania, polecamy wykorzystać podwójne espresso przygotowane na bazie mieszanki ziaren kawy z Ameryki Południowej — Woseba Café Brasil — o wyrafinowanym smaku, niskiej kwasowości i ciekawej nucie zapachowej. Do jego sporządzenia potrzebne będzie:

  • 2 x porcja espresso,
  • ½ szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
  • ½ szklanki mleka / wegańskiego napoju migdałowego lub sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego,

Opcjonalnie: ½ szklanki kostek lodu.

Proponowany pomarańczowy koktajl rodem z Ameryki Południowej jest nie tylko orzeźwiający, ale również „stawiający na nogi” w chwili spadku sił, zmęczenia. Wystarczy wspomniane składniki — poza kawą, połączyć je przelać do szklanek, uzupełnić kawą. Opcjonalnie dodać lód, który warto w upalne dni skruszyć, by stworzyć letni shake kawowy o posmaku pomarańczy. Alternatywą do tego wariantu koktajlu w wersji na upalne dni będzie dodatek gałki lodów śmietankowych, bądź czekoladowych, dla tych którzy uwielbiają połączenie smaku pomarańczy z czekoladą i nutką kawy.

Bananowo — kawowy przysmak lata

Dla wielbicieli koktajli, szukających ciekawych połączeń smakowych, płynnego posiłku, który z powodzeniem może zastąpić albo poranną kawę, albo śniadanie, z pewnością ciekawym przykładem koktajlu będzie napój mleczny z bananem, który podobnie jak poprzedni można traktować jako bazę do kolejnych wariacji na temat. Świetnym uzupełnieniem smakowym i dodatkową porcją energii i kwasów Omega będzie dorzucenie doń garści orzechów, czy też łyżeczki cynamonu. Do przygotowania podstawowej wersji koktajlu potrzeba:

  • 1 – 2 filiżanki espresso Café Brasil,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml mleka ryżowego,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki masła orzechowego można zastąpić je garścią orzechów,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • kostki lodu.

Kawę odstawiamy na bok. Pozostałe składniki miksujemy na gładkie smoothie, przelewamy do wysokich szklanek i uzupełniamy kawą. Całość można ozdobić bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych, posypką orzechową lub kakaową.

Kokosowe Cold Brew

Cold Brew to rodzaj kawy „parzonej” na zimno, która może być świetną bazą do letnich koktajli. Warto przypomnieć, że ten rodzaj napoju zimnego przygotowuje się dużo wcześniej przed podaniem. Polega na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu całości na około 12 godzin — do „zaparzenia”. Do przygotowania dwóch porcji 200 ml napoju potrzeba:

  • 20 g ziaren kawy,
  • 200 ml zimnej, filtrowanej wody,
  • 160 ml mleka kokosowego,
  • 30 ml syropu czekoladowego,
  • 16 ml syropu kokosowego.

Przygotowanie jest podobne do koktajlu opartego na tradycyjnym espresso. Zaparzone Cold Brew odstawiamy na bok. Napełniamy wysokie szklanki lodem, wlewamy  mleko kokosowe i mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, czekoladowy — czekając jak opadnie na dno, na końcu dodajemy Cold Brew.

Energia i zdrowie z zielonych koktajli

Koktajle na bazie zielonych produktów z natury uznawane są za źródło zdrowia, witamin, jeśli dodamy do tego kopa energetycznego w postaci espresso – świat stoi przed nami otworem. Do naszego napoju potrzebujemy:

  • 2 x espresso,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka miodu,

Proces przygotowania już znamy – zostawiamy kawę, resztę składników miksujemy, wlewamy do wysokiej szklanki dolewamy kawę i już.  Pyszny, pełen witamin i mikroelementów koktajl gotowy do spożycia. Awokado to źródło cennych kwasów nienasyconych, które w połączeniu z miodem dobroczynnie wpłynie na nasze samopoczucie.

+0