Miód gryczany – jego wyjątkowy smak i właściwości

Miód gryczany – jego wyjątkowy smak i właściwości

Spośród wszystkich tradycyjnych odmian miodu to właśnie miód gryczany wyróżnia się najbardziej. Dzieje się tak za sprawą jego wyjątkowego smaku, który zyskał wielu miłośników, lecz nadal niektórzy podchodzą do niego sceptycznie. Ta odmiana miodu ma intensywny aromat gryki, który może budzić zarówno pozytywne, jak i negatywne odczucia. Najczęściej kojarzy się jednak przyjemnie, a wielu koneserów miodu z przyjemnością sięga po ten typ miodu odmianowego. Sceptycznie nastawione osoby przekonuje z kolei duża liczba właściwości miodu gryczanego. Jakie witaminy i minerały on zawiera i jak wpływa on na nasz organizm? Miód gryczany to bogate źródło witaminy C, D oraz witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, miedź, krzem i żelazo. Dzięki temu wzmacnia on odporność organizmu, dba o serce i układ krążenia, wspomagając walkę z takimi schorzeniami jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca, a także działa uspokajająco, dzięki czemu znajdzie zastosowanie w leczeniu lęku czy nerwicy. 

Miód gryczany – co go wyróżnia?

Składnikiem, którego nie znajdzie się w żadnym innym miodzie, z wyjątkiem gryczanego, jest rutyna – flawonoid pochodzenia roślinnego, który w połączeniu z witaminą C i minerałami (wapń, cynk, selen) wspomaga budowanie odporności organizmu. Rutyna wykazuje też działanie antyoksydacyjne, dlatego jego suplementacja jest szczególnie zalecana osobom, borykającym się z miażdżycą lub innymi chorobami układu krążenia żylnego. Między innymi z tego względu miód gryczany jest zalecany osobom starszym z nadciśnieniem tętniczym. Acetylocholina zawarta w miodzie spowalnia pracę serca, a potas reguluje pracę układu krwionośnego. Podaruj swoim najbliższym prezent od serca, dzięki któremu dasz im do zrozumienia, że zależy Ci na ich zdrowiu – sprawdź ofertę pasieki Królewskie Miody, gdzie znajdziesz naturalne produkty o prozdrowotnych właściwościach.

+0